Fjellvær Gjestegård er et godt utgangspunkt for fantastiske naturopplevelser.

Opplev flere spennende turstier i området, til fots eller med sykkel.

Vi går fra Fjellvær Gjestegård nordover til Strupen.  Her tar vi til venstre og følger den gamle kirkeveien et lite stykke før vi begynner å klatre opp fjellet.  På toppen av fjellet kan du dreie deg 360 grader og få en fantastisk oversikt over hav og hei og andre topper.

Kirkeveien går mellom Fjellvær og Nordbotten og ble bygd etter at kirka på Nordbotten ble ferdig i 1900, for å slippe å være avhengig av å dra sjøveien når man skulle til kirke.

Ved Kjerkveien mellom Fjellvær og Nordbotn ligger Bussekaillstua. Den er ikke enkel å finne for en som aldri har vært der, og det var nok de som i middelalderen brukte den som bosted svært glade for. Det var fredløse Bussekailler, egentlig sjøfolk ombord i en gammel båttype som het Buss.

Bussene gikk helt innerst inn i Middelhavet og hentet kostbarheter som vin,krydder,silke o.l for kirka og rikfolket.  En del av disse sjøfolka; Bussekaillene, ble akterutseilt av forskjellige grunner og slo seg ned i huler fra Biskayabukta til Skandinavia og drev som sjørøvere.

I dag har vi merka sti fram til hula, men det hender folk ikke ser inngangen om de står rett foran den.  Prøv gjerne på egen hånd eller bli med på en tur med guide, og la deg forføre av mystikken, den nesten glemte historien og den råe lufta inne i Bussekaillstua.  Du ferdes der på eget ansvar…

Den begynner ved Strupen, rett vest for Storvågbukta og går langs foten av Storvågfjellet, Jaklafjellet og Dyrafjellet til Botnvågen. 1408 m. Det er en fin tur som gir to vidt forskjellige opplevelser etter om du starter på Fjellværsida eller på Nordbottensida.

Langs stien får du muligheten til å følge merkede stier til toppen av Storvågfjellet, eller over Stormyra, (som var stedet man feiret 17.mai i mellomkrigstida og til nyskolen på Gammelsetra ble åpnet i 1956) og ned i Dammen. Den siste avstikkeren når du går fra Fjellværssida er den til Bussekaillstua.

Storvågfjellet

Storvågfjellet ligger på Fjellvær. Rett opp for Storvågbukta  rager det hele 90 m over havet. Det har alltid vært et kjært utsiktspunkt for folket på Fjellvær. I dag er det merket sti som kan brukes av de fleste. På toppen har du en flott utsikt over Fjellvær i syd og Kråkvåg i øst. Så kan du følge sirkelen rundt og stadig få nye synsopplevelser. Kos deg.

Torvveien

Torvveien starter på Fjellvær og vi følger veien over Kleiva som første del av den. Vel nede på hovedveien følger vi svingen ved Fjellværsvatnet til Seljevika. Der tar vi stien oppover mot Sandtjønna og Dragvatnet, det største vatnet på Fjellværøya.

En del av stien følger Lysløypa, men der den svinger mot Gammelsetra igjen skal du fortsette rett fram mot Øren på nordsida av vatnet. Har du løyst fiskekort kan du slenge ut fiskestanga og se om ørretten biter.

På nordsida av Dragvatnet ligger Hauklivatnet. Her kan du også være heldig å få fin fisk. Turen tvers over tar ca 1 time hver vei når du går uten stopp. Skal du kose deg og oppleve naturen med fuglesang, blomster, hjort og rådyr, kan du bruke hele dagen.

Hvorfor ikke ta med nistekurv og ett teppe og prøv en finværsdag.

Mastadveien

Mastadveien er den eldste veien på øya. Det er egentlig den gamle postveien som ble bygd for at postbudet skulle komme seg til Nordbotn på en enkel måte når han kom roende fra Ansnes. I dag er den pusset opp som tursti.

Bommene på begge sider skal hindre motorisert ferdsel, slik at turen mellom Mastad og Sørbotn skal bli den naturopplevelsen det kan være. For småbarnsfamilier er den ideel, da det er greit å kjøre barnevogn, og det er også fint å sykle.

Når du er midtveis mellom Mastad og Sørbotn og ser nordover mot Korsvatnet, kan du se en stor flyttblokkstein av konglomerat  mellom Mastadveien og Korsvatnet.

Den er sikkert lagt igjen da isen trakk seg tilbake en gang for lenge siden. Havet sto en gang 40 m over dagens vannstand hos oss.

Kleiva

Går du Kleiva bruker du den gamle stien mellom Fjellvær og Gammelsetra.  Det er en  del av den gamle Torvveien som går tvers over øya fra Fjellvær til Øren. Men veien over Kleiva ble oftere brukt enn hele veien. Den har en meget variert natur til å være så kort, der den ligger mellom åkerland, skog, fjell og innsjø.